aSsAlAmMuAlAiKuM.....

aSsAlAmMuAlAiKuM.....

Followers

Monday, May 3, 2010

Tiramisu Recipe

Salam...oklah, sebenarnya hari tu masuk n3 tentang tiramisu tuh mmg terfikir gak nak bagi resepi skli. Tp masa tuh malas lak nak menaipnyer. Dah tu bila dah ada beberapa orang yang nak so akak bg je lah kat sini...sekali jer tulis..ramai leh tau kan. Alaa..kot ikutkan, resepi ni dari MyResipi.com. Senang sangat sebab xpayah nak masak guna api...opss!! camne tuh?Jom baca resipi ni..


Bahan-bahan :
Sebiji sponge cake/chiffon cake (beli jer kat Giant/bakery)
250g cream cheese
250g whipping cream
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan bancuhan serbuk nescafe ngan air panas
Sedikit serbuk koko

 Method:
1. Potong kek jadi 3 @ 2 lapis.
2. Meanwhile, pukul kedua2 cream dalam mixer till fluffy, add gula and stir again.
3.Susun 1st layer kek dalam loyang/mangkuk/springfoam/apa2 bekas.
4. Siram bancuhan nescafe atas kek tersebut hingga rata (gunakan sudu).
5. Then, tuangkan 1/3 bancuhan cream atas kek.
6. Next, 2nd layer kek letak atas cream layer tadi. Ulang step 4 & 5.
7. Lastly, buat smpi 3rd layer. Atas sekali mesti ditutup ngan cream.
8. Chill 2/3 hrs/overnight.
9. Tabur ngan serbuk koko. Gunakan penapis kopi.
10. Ready to eat.

(kot masih x faham...anytime leh tnya akak ek..)
So, selamat mencuba...


Yang dah jadi...(gambo hri tuh..)



Masukkan cream cheese ngan whipping cream dlm mixer..



Mix smpi kembang..



Layerkan antara kek ngan cream...suka hati lah..nk 2 lapis ke @ 3 lapis..



Simpan dlm fridge overnight..



Sebelum kuarkan dari loyang, taburkan dulu serbuk koko...then, leh ler nyum..nyum!!

No comments:

Post a Comment