aSsAlAmMuAlAiKuM.....

aSsAlAmMuAlAiKuM.....

Followers

Saturday, October 16, 2010

Apa Lagi Nih??

Assalamualaikum wbt...

Hehehe....makan lagi...
Biasalah, kalau dah hari biasa sampai x sempat nak masak (iye ker? keee malas??) so, weekend ler masanya nak tunjuk terror kat hubby....agak2 apalah yang dimasak kali nih? Masih lagi ala-ala henglish....hehe....

Tarraaa.......Apple Pie....


This is one of the most hubby's favourite dessert...and my late lovely mummy's favourite....dulu masa dia masih hidup, kalau balik kampung jer...mesti dia tanya, x buat pai epal ker? hehehe...masa tuh malasnya..Subhanallah...mesti dia kempunankan...



Baru jer kuar oven...bau dah menusuk-nusuk hidung hubby...nak tak nak...hidangkanlah jugak kat dia...that's why nampak masih cair isi dalamnya sebab masih panas....



So, macam biasa...sebelum orang minta resepi.....untuk sape2 yang berkenan nak buat tuh...meh tengok kat cni yer...nak try pun x kena bayar...xnak try pun x kena bayar...hehehe!!!!

Bahan-bahannya:

Inti:
~ beberapa ketui buah epal hijau (4~5 biji)
~kismis hitam
~ 3/4 cwn gula perang/ gula biasa
~1 sdk serbuk kayu manis
~ peach dlm tin (optional)
~ 2 sudu tepung kastad

Pastry:

~2 1/2 cwn tepung serbaguna/gandum
~1/2 cwn butter cair yg sejuk
~secubit garam
~ 1 cawan susu cair/freshmilk

Cara-caranya:


Gaulkan tepung, garam, butter then jadikan seperti breadcrumb.
Masukkan susu sedikit demi sedikit,
Gaul hingga jadi dough.


Potong epal, peach jadi cube,
Masukkan gula, kismis, serbuk cinnamon, tepung kastard,
Gaulkan.


Dough bahagikan 2 then buatkan satu bahagian seperti diatas. Cucukkan dgn sudu atau pisau untuk buat lubang udara. Pastu bakar selama 15 minit.


Bila dah half cook, kuarkan pastry dari oven then masukkan buaahan yang dah digaul tadi.


Tutupkan dengan sebahagian lagi dough. Tepinya, tekankan dengan garfu supaya jadi bergigi seperti diatas.(optional)...xnak buat pun x per....


Pastu bakar hingga masak...almost 40 minutes...


So, sesapa berminat...leh ler try. Pernah beli yang kat Mc D tuh...tapi pastrynya crispy sgt...yang ini mcm kulit karipap tu lah lebih kurang...

p/s: Dan, macam biasa jugak...sambil2 tu jangan lupa jengah ke blogshop ku di
untuk shopping barang ler pulak yer...hehe!!! (promote..jangan x promote..)

2 comments:

  1. i guess if u sapu kuning telur kt atas dough tu lg better coz baru tk nampak pucat..suggestion je la...

    ReplyDelete
  2. slm Yong...betui3!!...mcm pucat lesi jer kan pai tuh...tulah, rasa2 hri tuh mcm nk letak...tp antara ingat ngan tidak jer nk sapu eggyolk tu...sudahnyer, gitu jer ler jadinya...yg penting...dah licin..hehe!!

    ReplyDelete